News 17.9.2016Někdo to rád hořké: Zapojte se do výzkumu genetika Pavla Lízala z naší fakulty2.-30.9.2016Třicet procent Čechů má zmutovaný jeden gen pro vnímání hořké chuti. Vyplývá to z průběžných výsledků výzkumu Masarykovy univerzity v Brně a časopisu Vesmír. Vědci po republice rozeslali stovky chutnacích lístků, které si zájemci vloží na jazyk a během deseti sekund buď ucítí, nebo neucítí, hořkou chuť. Dosud se studie zúčastnilo 628 lidí. Pro přesnější výsledky je do konce září třeba získat dotazník od dalších alespoň 272 lidí. Každý 25. z nich teď nově dostane roční předplatné časopisu Vesmír. Ve hře je 11 elektronických a 4 tištěné licence. Stačí vědcům do dotazníku (který je důležitý pro vědecké vyhodnocení výzkumu) vepsat i svůj kontaktní e-mail. Testovací papírky lze získat zdarma na některém z deseti kontaktních míst Zajímavosti o výzkumu zde: http://vesmir.cz/2016/07/15/experiment-nekdo-rad-horke/ a zde: http://pavel-lizal.webnode.cz/vysledky-projektu-s-vesmirem/
|